Parterapeutens roll

Parterapeutens roll

Många undrar vad gör psykologen vid en parterapisession? När ni går till en parterapeut är terapeutens uppgift att hjälpa er att hitta sätt att kommunicera med varandra.

En viktig del i detta är att båda parter i parförhållandet ska tydligare förstå sina egna tillkortakommanden och vad de gör som irriterar partnern. Därför är det av vikt att båda pratar om, lyssnar på och försöker förstå varandras funderingar, grubblerier och huvudbryderier.

För att lyckas med detta försöker psykologen lyfta frågor som framkallar diskussion och dialog. Dessutom är det av centralt att parterapeuten kan hjälpa till att skapa nya kommunikationsvägar för er så att ni bryter tidigare destruktiva kommunikationssätt.

Ytterligare en viktig del som samtasterapeuten kan bidra med är att ge er som par olika relationsövningar som ni kan arbeta med själva på hemmaplan.

Hur ofta behöver vi gå till en parterapeut?

Hur ofta behöver vi gå till en parterapeut?

Det normala är att ett par som går på parterapi träffar sin terapeut var fjortonde dag. Ibland, under de mest intensiva problemperioderna, kan det vara bra att ses varje vecka.

Det vanligaste är att man avsätter 1-timmarssessioner för terapisamtal men detta kan varier från 0.5-2 timmar.

Antalet gånger som man behöver gå i terapi skiljer sig mycket från par till par men räkna med cirka 10 terapisamtal. En del par tycker att parterapin ger så mycket att de fortsätter gå till parterapeuten även efter att relationen återgått till det normala. Detta i förebyggande syfte och att de är ett sätt att vårda sin relation på samma sätt som de går till fysisk träning för att vårda sin kropp.

Att välja rätt parterapeut

Att välja rätt parterapeut

Det är vanlig att ena parten är mer villig och dra med sig den andra till parterapeuten. Vanligast är att det är kvinnan i förhållandet som ser parterapi som ett sätt att rädda relationen. Det är viktigt att den andra parten får vara med att välja vilken parterapeut man ska så till.

Det är av synnerlig betydelse att ni väljer en parterapeut som båda parter har förtroende för. Det finns tyvärr många exempel på att valet av terapeut gjort att förhållandet har kraschat totalt och detta beror egentligen inte på parterapeuten utan ena partens inställning till parterapeuten. Om ena parten anser att parterapeuten tar den andres sida är detta definitivt ett skäl att byta samtalsterapeut. Andra faktorer som är viktiga i valet av terapeut är närhet till terapeutmottagningen, att det är en legitimerad psykolog, terapimetod och i viss mån kostnaden. Den som hade minst vilja att gå till en parterapeut bör vara den part som får välja terapeut

Ifall ni vänder er till er kommun kommer ni bli tilldelad en familjeterapeut. Detta brukar vara det billigaste alternativet. Om ni istället kontaktar privatpraktiserande parterapeut kan ni välja fritt vem ni vill gå till men detta kan vara betydligt dyrare. Det är viktigt att ni tar reda på vilken utbildning och bakgrund er terapeut har och välj någon samtalsterapeut som är legitimerad psykolog.

Diskussion under parterapi

Diskussion under parterapi

En viktig aspekt i alla olika parterapier är att låta båda i parförhållandet prata som vad de ser som problem. Syftet med detta är att lära sig sätta ord på sina känslor och att partnerna ska få möjlighet att lyssna, ta in och förstå hur den andre känner och tänker.

Det gäller att inte bara fokusera på det som inte fungerar och är problematiskt utan i minst samma grad lyfta fram det som fungerar bra. Det gäller att återkommande påminna varandra vilka egenskaper man ser som positiva hos varandra och varför paret påbörjade en relation. Parterapeuten ska stötta paret i att få balans i kommunikationen och sina individuella känslor så att båda kan prata till punkt utan att man avbryter, höjer rösten eller verbalt angriper varandra.


Intressant om parterapi

Här finner ni mycket värdefull information och tips om parterapi men också en del lustigt gällande parterapeuter.

Bra böcker för bättre parrelationMeny - Parterapi
Till förstasidan på www.parterapi.nuHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter